Skip to content

Dementie

Dementie heeft (ernstige) gevolgen voor u en uw directe omgeving. Er komen verschillende problematieken bij kijken die bij eenieder anders kunnen zijn: achteruitgang geheugen, verloren gaan van besef van tijd en oriëntatie, trager denken, inschatten van situaties verloopt moeizamer, verandering in het gedrag.

De beperkingen in het dagelijks leven kunnen gaan toenemen, zoals het verliezen van onafhankelijkheid en vermindering van sociale activiteiten. Dit heeft gevolgen op de kwaliteit van leven. Mantelzorgers (partner, kind, familielid, vriend/vriendin) voelen zich vaak hulpeloos in de situatie, terwijl er steeds meer van hen gevraagd wordt.

Dementie is van grote invloed op het dagelijks handelen. Als ergotherapeuten houden we ons bezig met de vraag: “Op welke manier is het mogelijk dat u met dementie zo lang mogelijk voor u betekenisvolle activiteiten kan blijven uitvoeren en de mantelzorger zoveel mogelijk wordt ontlast en beter leert omgaan met de beperkingen”.

Bij dementie kan er gedacht worden aan strategie- of cognitieve training waardoor iemand toch zo zelfstandig mogelijk kan blijven functioneren. Het is hierbij wel van belang om samen eerst te kijken naar hoe leerbaar iemand nog is. Wanneer een cliënt met dementie zelf geen besef heeft van welke misstappen hij zet, kan het lastig worden om door middel van hulpmiddelen of strategieën de zelfstandigheid te vergroten.

Play Video