Skip to content

Aan welke problemen kunt u nu eigenlijk denken?

Hieronder worden een aantal concrete voorbeelden genoemd van problemen die u tegenkomt en waar een ergotherapeut bij kan helpen. Er wordt uitgelegd wat ergotherapeuten bij deze specifieke problematieken voor u kunnen betekenen.

Zitten, (op)staan, (trap)lopen

Wij kunnen samen met u kijken naar geschikte zitstoelen die voldoen aan eisen passende bij uw pijnklachten of beperkingen. Hierbij kijken wij naar beperkingen in het gaan zitten en gaan staan, maar ook naar de mogelijkheid tot decubitus vorming (doorzitplekken) en ondersteuning in wervelkolom.

Decubitus

Decubitus kan als erg vervelend worden ervaren. Wanneer er kans is op decubitus vorming of deze al aanwezig is, kunnen wij als ergotherapeuten ondersteunen bij de aanvraag van anti-decubitus materiaal. Denk hierbij aan een matras of een zitkussen. Ook kunnen wij hierbij kijken naar de zit- en/of lighouding om verdere vorming van decubitus te voorkomen of drukplekken te verlichten. 

Huishoudelijke taken of zelfzorg

Activiteiten binnen het huishouden of de zelfzorg worden regelmatig uitgevoerd en gebeuren soms onbewust, totdat deze worden bemoeilijkt door pijn of beperkingen (fysiek of mentaal). Activiteiten waar wij dan onder andere aan denken zijn wassen/douchen, aankleden, toiletgang, poetsen, strijken en koken. Samen met u bekijken we welke moeilijkheden u ervaart tijdens deze activiteiten en zoeken wij met u naar een geschikte oplossing. Hierbij kunt u denken aan hulpmiddelen die de uitvoer van deze activiteiten gemakkelijker maken, of aan adviezen om de veiligheid tijdens de uitvoer te waarborgen.

Hulpmiddelenadvies verplaatsingshulpmiddelen

Naast de hulpmiddelen op het gebied van huishouden en zelfzorg, zijn er natuurlijk ook alle verschillende soorten loophulpmiddelen of verplaatsingshulpmiddelen. Denk hierbij aan de aanschaf van een rollator, wandelstok, rolstoel of scootmobiel. Wij begeleiden u in het proces van deze aanschaf en adviseren u bij het maken van uw keuze. Natuurlijk zit er ook nog veel verschil tussen de eventuele vergoedingen voor de verscheidene hulpmiddelen. Ook hier kunnen ergotherapeuten u over informeren of ondersteunen bij de aanvraag van een vergoeding.

WMO advies en begeleiding

Sommige hulpmiddelen of zorg/begeleiding kan worden vergoed vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Ergotherapeuten kunnen u begeleiden bij het proces van de aanvraag bij de gemeente, het keukentafelgesprek door een WMO consulent en het opstellen van een pakket van eisen voor aangevraagde hulpmiddel.

Uitvoeren van hobby’s

Iedereen heeft hobby’s waarbij hij/zij lekker kan ontspannen en tot rust kan komen. Of juist actieve hobby’s die u altijd graag hebt gedaan. Natuurlijk kan er een moment in uw leven komen waarop u beseft dat sommige hobby’s niet meer lukken of kunnen op de manier zoals u dit bent gewend. Wij kijken graag met u naar de mogelijkheden om deze hobby’s te kunnen blijven uitvoeren.

Sociale contacten en activiteiten vinden en onderhouden

Mochten uw eigen hobby’s, om welke reden dan ook, niet meer mogelijk zijn voor u, kijken wij samen met u naar andere activiteiten die passen bij uw interesses en mogelijkheden. Hieronder valt natuurlijk ook de behoefte aan eventuele sociale contacten in de buurt.

Dagindeling

We kennen het allemaal wel: dat gevoel dat we veel te veel willen doen op een dag, maar hier eigenlijk de energie niet voor hebben om dit daadwerkelijk allemaal uit te voeren. Mocht u moeite hebben met het vinden van een balans tussen actieve en ontspannen activiteiten, kijken wij samen met u naar de indeling van uw tijd. Wij kunnen adviezen geven rondom belasting en belastbaarheid en zoeken samen met u naar een passende balans in uw leven.

Werk zoals arbeidsre-integratie, werkplekonderzoek en preventie

Verzuimt in het werk na ziekte of ongeval, maar graag weer willen starten? Pijnklachten tijdens het uitvoeren van uw werk? Ergotherapeuten bieden de mogelijkheid om met u te kijken naar mogelijkheden op het gebied van werk. Welk werk kunt u wel nog uitvoeren, en welk werk is misschien fysiek of cognitief niet meer mogelijk? 

Opkomende klachten tijdens het uitvoeren van uw werkzaamheden kunnen worden aangepakt door het uitvoeren van werkplekonderzoeken en het geven van adviezen naar aanleiding van de onderzoeken. Natuurlijk bieden wij dit ook al aan wanneer de klachten nog maar nihil zijn en verergering hiervan juist moet worden voorkomen. Bij een werkplekonderzoek komen wij graag langs op het werk om de daadwerkelijke werkplek te observeren. Wij bespreken met u verschillende factoren zoals werkplek, werkhouding, werktijden, werkdruk en werktaken. De fysieke werkplek is natuurlijk van groot belang bij de preventie of vermindering van lichamelijke klachten, maar de sociale aspecten kunnen hierbij ook altijd een rol spelen. 

Play Video