Wat is ergotherapie?

Ergotherapie biedt de mogelijkheid om activiteiten/handelingen anders of opnieuw aan te leren, waardoor de zelfredzaamheid en de kwaliteit van leven worden bevorderd. De mogelijkheden van de cliënt worden hierbij optimaal benut. Ergotherapie is er voor iedereen die beperkingen in zijn/haar dagelijks leven ervaart op het gebied van zorg, wonen, werken of vrije tijd. Denk hierbij aan alle betekenisvolle activiteiten die uw leven zin geven en voor u waardevol zijn. Beperkingen kunnen zijn op lichamelijk gebied, maar kunnen ook van cognitieve aard zijn.

Wat doet een ergotherapeut?

Een ergotherapeut kijkt samen met u (en uw mantelzorger) naar de mogelijkheden om zo zelfstandig mogelijk te kunnen blijven functioneren. De ergotherapeut brengt samen met u uw dagelijkse activiteiten in kaart en bepaalt samen met u de doelen van de behandeling.

Hoe verloopt het proces nu eigenlijk vanaf het moment van aanmelden?

1. Aanmelding

Er wordt door (telefonisch) contact opgenomen met de ergotherapeut en er wordt een intakegesprek ingepland op de praktijk.

2. Intake

Na de aanmelding volgt een intakegesprek waar samen besproken wordt wat de belangrijkste problemen zijn die worden ervaren in uw dagelijks leven. U neemt de volgende dingen mee naar het intakegesprek:

  • Verwijsbrief van de huisarts.
  • ID-kaart/paspoort/vreemdelingendocument

3. Diagnostiek

Na de intake wordt er verder onderzoek gedaan. Dit kan gebeuren in de vorm van een test, een observatie en/of huisbezoek. Na de afronding van de onderzoeksfase wordt dit met u besproken en wordt in overleg er gekeken of er behandeling nodig is, of dat bepaalde adviezen ook voldoende zijn. Na afloop van de diagnostische fase schrijft de ergotherapeut een verslag waarin de beginsituatie geschetst wordt en waar de doelen concreet in geformuleerd staan. Dit wordt (na toestemming van u) naar de verwijzer en eventueel andere betrokkenen gestuurd (denk aan thuiszorg of fysiotherapeut).

4. Behandeling

Behandeling vindt plaats aan huis of in de praktijk. Tijdens de behandelingen wordt er gewerkt aan de opgestelde doelen, vormgegeven binnen uw betekenisvolle omgeving. Tijdens de behandelfase wordt de samenwerking met eventuele andere betrokkenen zeer serieus genomen om de meest optimale hulpverlening te kunnen bieden. Soms kunnen wij aan meerdere doelen tegelijkertijd werken, maar soms zullen wij deze samen met u moeten prioriteren.

5. Afronding

Aan het einde van de behandeling wordt er geëvalueerd om te bespreken of alle doelen behaald zijn. De ergotherapie hoeft pas afgerond te worden, wanneer wij samen alle doelen zo goed mogelijk hebben aangepakt en u tevreden bent over de veranderingen ten aanzien van de moeilijkheden die u voorheen ervaarde in uw dagelijks leven.  Is dit het geval, dan wordt er een eindverslag geschreven waarin de eindsituatie geschetst wordt.